Pochopenie troch pravidiel olejomaľby

3 pravidlá olejomaľby

Keď používate olejovú farbu, kompozícia sa zvyčajne vytvára pomocou rôznych vrstiev farby. Ak napríklad maľujete portrét, môžete začať oblasťou farby pozadia. Okrem toho môžete načrtnúť proporcie portrétu inou farbou a navyše môžete pridať ďalšie farby pre detail. Spôsob, akým každá z týchto vrstiev farieb na seba vzájomne pôsobí, je dôležitý a ovplyvní vzhľad vašej dokončenej práce.

Ak chcete zo svojej maľby vyťažiť maximum, existujú tri osvedčené pravidlá, ktoré vám dobre poslúžia:

Fat over lean.
Každá nasledujúca vrstva musí byť pružnejšia ako vrstva pod ňou. To sa dá dosiahnuť pridaním väčšieho množstva média do každej novej vrstvy, vďaka čomu je pružnejšia ako predchádzajúca vrstva a maľba nepraská. Myslite na pravidlo ako na „flexibilné nad neflexibilné“.

Winsor & Newton ponúka celý rad médií, ktoré pomáhajú vytvoriť túto flexibilitu v rámci vrstiev. Jedným z najčastejšie používaných médií je Liquin Original. Jeho použitie znamená, že nie je potrebné neustále pridávať olej do vašej farby.

Hrubé cez tenké.
Pri maľovaní silnou farbou je najlepšie nanášať hrubé vrstvy cez tenké vrstvy. Tenké vrstvy totiž schnú rýchlejšie. Napríklad, ak máte radi impasto štýl impresionistov s ich hrubými, odvážnymi ťahmi štetca, potom je dôležité si uvedomiť, že tieto hrubé vrstvy musia byť najvyššie: tenké vrstvy na vrchu impasto vrstiev pravdepodobne prasknú.

Pomaly schnúce cez rýchlo schnúce.
Rýchloschnúce farby je najlepšie používať nepretržite ako podmaľby. Ak sa na pomaly schnúcu vrstvu nanesie rýchloschnúca vrstva, môže váš obraz prasknúť. Je to preto, že rýchloschnúce vrstvy budú zaschnuté na vrstvách, ktoré sú stále v procese schnutia, a keď pomaly schnúce vrstvy schnú, budú ťahať a krútiť vrstvy nad nimi, čím popraskajú.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz