Viva Magenta - Farba roku 2023

V roku 2022 to bola príjemná fialová s názvom Very Peri. Rok predtým sa o prvé miesto delili žiarivá žltá a neutrálne šedá. Tentokrát sa však do popredia dostáva výrazná a odvážna farba s názvom Viva Magenta.

Hovoríte si: "Viva Magenta, čo to ale znamená?”
Začnime teda úplne od začiatku...

Spoločnosť Pantone bola prvá, ktorá prišla so štandardizovaným triedením farieb podľa číselného kódu. Práve vďaka tomu mohli ľudia a firmy po celom svete poznať určitý odtieň alebo farbu iba podľa jej čísla. To zjednodušilo prácu v kreatívnych, textilných a ostatných odvetviach, kde je farba dôležitým komponentom. Pantone sa aj vďaka tomu dostalo medzi najpoprednejšie spoločnosti zaoberajúce sa farbami. Ich skúsenosti a rozhľad v odvetví im určili špeciálnu pozíciu, z ktorej už vyše 20 rokov určujú farbu roka, ktorou sa riadia celé odvetvia od kreatívcov, dizajnérov a tvorcov až po veľké spoločnosti.

Very Peri vystriedala Viva Magenta

Fialový odtieň, ktorý vládol roku 2022 postupne vystrieda Viva Magenta. Farba s kódom 18-1750 je silná a posilňujúca. "Je to nová animovaná červená, ktorá sa vyžíva v čistej radosti, podnecuje experimentovanie a sebavyjadrenie bez zábran. Viva Magenta víta každého s rovnakou vášňou pre život a s rebelským duchom. Je to farba, ktorá je odvážna, plná vtipu a zahŕňa všetko."

"V tejto dobe technológií sa snažíme čerpať inšpiráciu z prírody a toho, čo je skutočné. Pantone Viva Magenta 18-1750 pochádza z rodiny červených farieb a je inšpirovaná červeným odtieňom červca nopálového, jedného z najvzácnejších prírodných farbív, patriacich medzi najsilnejšie a najjasnejšie, aké svet poznal."
povedala o Viva Magenta Leatrice Eiseman, výkonná riaditeľka Pantone Inštitútu farieb.

My sa už nevieme dočkať, kedy túto krásnu žiarivú farbu zapojíme do nášho kreatívneho tvorenia. Ak sa rozhodnete tiež objavovať jej možnosti na papieroch a plátnach, určite sa s vašími výtvormi pochváľte na sociálnych sieťach - a nezabudnite nás označiť.

Vidíme sa pri ďalšom blogu!

Váš tím MMart

Zdroj: Pantone.com | Pixabay.com | Pexels.com

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz