Hry pre deti - objavme spolu čaro umenia!

 

hry pre deti

 

Deti milujú kreatívne tvorenie. A je práve na nás, dospelých, aby sme im pomohli objaviť neuveriteľný a nekonečný svet umenia. Aj preto vám dnes prinášame kreatívne a zábavné hry, ktorými svoje ratolesti nielen zabavíte, ale im pomôžete pri rozvoji kreativity, zručnosti a sebadôvery. Tak poďme tvoriť!

Listy z fantázie

Listy z fantázie je zábavná hra, ktorá je vhodná aj pre menšie deti.

Pri tvorení budete potrebovať:

Táto aktivita je medzi deťmi veľmi obľúbená, pretože na začiatku je výlet (ale postačí aj prechádzka do parku). Práve tam si deti nazbierajú listy - môžete si vyberať rôzne tvary a veľkosti, aby bola aktivita zábavnejšia. Doma si nazbierané listy pekne zoradíme a stranu, na ktorej je žilnatina (žilky vytvárajú hrboľatý povrch) natrieme vrstvou gvašovej farby. Potom už len stačí chytiť list za stopku a natretou farbou odtlačiť na papier.

Listy môžete natierať rôznymi farbami (alebo vytvoriť aj viacfarebné odtlačky). Po vyschnutí odtlačkov si môžu deti listy farebne dotvoriť za pomoci pasteliek alebo farbičiek.


Náš tip: Ako podklad môžete použiť aj papiere iných farieb a listy pomaľovať bielou, čo vytvorí zaujímavý efekt.

tvorenie s deťmi

Foto: Pexels.com

Tam a späť

Deti milujú všetky aktivity, do ktorých sa zapojíte spolu s nimi. V tomto prípade ide o veľmi jednoduchú a zábavnú aktivitu, pri ktorej vám postačí papier a niečo na kreslenie/ maľovanie.

Pri tvorení budete potrebovať:

Aktivitu začínate tým, že každý má v rukách svoj papier, na ktorý niečo nakreslí v stanovenom čase (čas si môžete dohodnúť podľa náročnosti a veku detí). Po uplynutí intervalu si papiere navzájom vymeníte a dotvárate obrázok toho druhého. Takto sa môžete striedať, až kým nie sú obe maľby/ kresby hotové.

Na oživenie aktivity môžete zvýšiť náročnosť a používať akrylové alebo akvarelové farby.

Náš tip: Zaobstarajte si s dieťaťom rovnaké skicáre, ktoré budete využívať iba na túto aktivitu. Nakoniec vám vznikne skvelá spomienka na vaše umelecké začiatky.

Vtipné postavy

Deti sú plné kreativity a je skvelé, ak ich v kreatívnych činnostiach aj podporujeme. V tomto prípade sa môžete s deťmi zahrať a hneď si aj precvičiť kreslenie postáv (či už reálnych alebo vymyslených necháme na vás)

Pri tvorení budete potrebovať:

Na začiatok si každý hráč preloží papier na tri časti. Každá z nich bude slúžiť pre inú časť tela - vrch pre hlavu a krk, stred pre trup a ruky a spodná časť pre nohy. Potom každý hráč nakreslí/ namaľuje prvú časť papiera, ktorý potom preloží tak, aby ďalší hráč nevidel, čo namaľoval (môžete ceruzkou predĺžiť svoju kresbu, aby trochu presahovala za zlom a aby nasledujúci hráč vedel, kde má napojiť svoju časť). Po dokreslení papier znovu preloží a podá ďalšiemu hráčovi. Po dokončení všetkých troch častí si môžete kresby/ maľby spoločne prezerať a zhodnotiť, čo sa vám na nich páči.


Náš tip: Túto hru môžete prispôsobiť náročnosťou veku detí, pričom nemusíte kresliť len postavy, ale napríklad aj zvieratká a podobne.

 

umenie a deti

Foto: Pexels.com

Farbička hovorí…

Táto hra je vhodná pre väčšiu skupinu detí, ale zahrať si ju môžete aj vo dvojici.

Pri tvorení budete potrebovať:

Z obalu vyberiete bielu farbičku, ktorú budete používať ako totem. Ten, kto ju má v rukách, hovorí: Farbička hovorí, namaľuj (nakresli)... a každý doplní niečo, čo vidí okolo seba (prípadne si môžete určiť spoločnú tému. Napríklad, pri téme zvieratká by to vyzeralo takto: Farbička hovorí, nakresli psa!) Po určení témy obrázka sa každý pustí do maľovania a po dokončení obrázkov sa totem podáva ďalšiemu hráčovi, ktorý vyberá tému obrázka.

V tejto hre si deti môžu precvičovať fantáziu, pozorovanie okolitého sveta, alebo niečo, čo sa už naučili pomocou vybraných okruhov. (pri rastlinách napríklad Farbička hovorí, namaľuj modrý kvet!)

Náš tip: Ak máte väčšie deti, môžete si hru ozvláštniť časovou hranicou (napríklad 5 minút na jednu kresbu).

 

Deti si berú príklad z nás. Opakujú činnosti, ktoré nás vidia robiť a stavajú sa k veciam tak, ako im my ukážeme. Preto je dôležité, aby ste aj k ich objavovaniu umenia pristupovali s láskou a trpezlivosťou. Ak pred dieťaťom poviete, že niečo neviete nakresliť, dieťa to môže využiť ako ľahkú výhovorku, ktorú následne začne používať tiež. Preto pokojne kreslite - nejde o to, aby vaše kresby vyzerali ako od slávnych maliarov, stačí, že sa posnažíte - a pokojne môžete detskú zvedavosť pretaviť napríklad do veľhada kráľovského, ktorý žerie šelmu. A vôbec nevadí, ak sa to výsledne bude podobať na klobúk. Ide predsa o radosť z tvorenia a oživenie našej fantázie.

Tak neváhajte a do tvorenia!

 Zdroj: MMart | Pexels.com

Váš tím MMart

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz